Pět věcí, které je dobré vědět, když začínáte s jógou

1/Síla

Praxe jógy má mnoho zdravotních benefitů. Díky józe můžeme posílit svaly na pažích, zádech, nohách, a především zpevníme střed těla.

2/Rovnováha

Balanční pozice mají blahodárný vliv na naše fyzické i duševní zdraví. Zapojujeme díky nim symetricky hluboké svaly v těle, což zlepší naši koordinaci i soustředění.

3/Flexibilita

Zlepšení flexibility, protažení a uvolnění působí výborně na naše svaly, klouby a kosti.

4/Bolesti zad

Díky posílení, protažení a správnému dýchání se zlepšují nebo úplně vymizí bolesti zad. Je však důležité provádět ásany správně a pod vedením zkušeného lektora.

5/Srdce

Pravidelné cvičení jógy může snížit hladinu stresu a zánětu celého těla a přispět tak ke zdravějšímu srdci. Pohyb je účinnou prevencí proti onemocněním srdce a cév.

6/Spánek

Jóga zvyšuje sekreci melatoninu, hormonu, který reguluje spánek a bdělost. Pomáhá tedy i při poruchách spánku. Díky uvolnění budeme lépe a kvalitněji spát.

7/Nálada

Po lekci jógy pocítíte zvýšenou duševní i fyzickou energii. Nadšení a méně negativních pocitů.

8/Stres

Díky kombinaci fyzického cvičení, řízeného dýchání a relaxaci nebo meditaci pomáhá jóga se zvládání stresových situací.

9/Chronický zánět

Běžná praxe jógy reguluje množství stresových hormonů v těle a snižuje v těle zánět, který může způsobovat různá chronická onemocnění.

10/Deprese

Jóga ovlivňuje hladinu hormonů kortizolu a serotoninu. Díky svým účinkům se používá jako podpůrná léčba při psychoterapii a léčbě závislostí. účinek a může pomoci snížit příznaky deprese.

11/Chronická bolest

Chronická bolest je trvalý problém, který trápí miliony lidí a má řadu možných příčin, od zranění po artritidu. Začlenění jógy do každodenní rutiny může výrazně zlepšit tyto obtíže.

12/Dýchání

Pránájána a jiné dechové techniky mohou výrazně zlepšit vitální kapacitu plic, což je velmi důležité pro osoby trpící plicními chorobami, srdečním onemocněním a astmatem.

13/ Migréna

Jóga je výborná doplňková terapie, která pomáhá snížit frekvenci migrény. Správné protažení a relaxace pak pomáhá zmírnit intenzitu bolesti.

14/Zdravé stravovací návyky

Jóga podporuje zdravé stravovací návyky. Vede k větší všímavosti a správnému, tzv. intuitivnímu stravování. Pokud se hýbeme a dobře si odpočineme, nemáme chuť na nezdravá jídla

15/Artritida

Zvláště jemné druhy jógy pomáhají při projevech artritidy, jako jsou oteklé a bolavé klouby, a může i zpomalovat postup nemoci

16/Hubnutí

I když necvičíte Hot jógu nebo Power jógu, každodenní cvičení podpoří váš metabolismus a spalování tuků a také hormonální rovnováha pomůže normalizovat vaši hmotnost.

17/ Imunita

18/ Soustředění

Je dokázáno, že ranní jógová praxe zlepšuje soustředění po celý den.

19/ Sexualita

Jóga podporuje naše sebepřijetí a sebevědomí a má tak velký vliv na naši sexualitu.

20/ Paměť

Díky správnému dýchání a krevnímu oběhu se zlepší i naše paměť.

21/ Lymfatický systém

Stejně tak jako jiné druhy pohybu podporuje i jóga náš lymfatický systém a příznivě působí proti otokům a celulitidě.

22/Hormony

Některé druhy jógy a ásany skvěle pomáhají s udržením správné hormonální hladiny a jsou velmi prospěšné v období menopauzy nebo při onemocněních štítné žlázy.

23/Pleť

Díky lepšímu prokrvení a dobrému spánku se zlepší i stav naší pokožky.

24/ Chodidla

Zdraví našich chodidel ovlivňuje naši chůzi a držení těla. Cvičení naboso zlepšuje stav chodidel a jejich protažení, posílení a flexibilitu.

Naslouchejte svému tělu, nechte se vést správným lektorem a budete se díky józe cítit výborně.

odpovídající tématu