Provádění jógových ásan vyžaduje soustředění a volnost pohybu. Vše je mnohem těžší, pokud je vaše oblečení příliš těsné, škrtí nebo je vám v něm zima. Pro pravidelnou jógovou praxi je tedy důležité, abyste zvolili vhodné oblečení.
Výběr oblečení záleží samozřejmě na vašem vkusu a preferencích. Stejně tak se odvíjí také od stylu jógy, kterému dáváte přednost. Pro druhy jógy, při kterých se opravdu zapotíte, je dobré vybírat třeba jen krátké legíny, sportovní podprsenku nebo tílko. Naproti tomu klidnější styly jógu si přímo říkají o jógové kalhoty, volnější topy a tuniky.
Důležitým prvkem při sportování je také správně zvolená sportovní podprsenka, která zajistí oporu a nemusíte se díky ní bát nosit volnější tílka a trika s výstřihem. Úplně perfektní jsou také tílka, která mají všitou podprsenku nebo zesílenou a dvojitou přední část.
Skvělé jsou také tuniky na jógu. Pokud si na závěrečnou relaxaci obléknete obyčejnou mikinu s kapucí, pravděpodobně to příliš pohodlné nebude. Naproti tomu tunika na vás dostatečně zahřeje a nikde vás nebude nic tlačit.
Velmi důležitý je také zvolený materiál. Co člověk, to názor. U sportovního oblečení, každý preferuje něco jiného. Pokud se věnujete dynamičtějšímu cvičení, budou vám možná více vyhovovat funkční, syntetické materiály. Jedná se většinou a polyester nebo nylon s příměsí elastanu. Ačkoli jsou to umělé materiály, v některých případech to díky modernímu způsobu zpracování, ani nepoznáte. Obecně platí, že polyester je chladivější a klouzavější, kdežto nylon více hřeje a hezky přilehne. Díky své pružnosti jsou legíny z těchto materiálů lehce stahující a tvarují postavu.
Pokud dáváte přednost přírodním materiálům, můžete zvolit bavlnu nebo bambusovou viskózu. Úžasný je především bambus. Díky přirozeným antibakteriálním vlastnostem není cítit potem, a proto není nutné ho často prát. Je hebký na dotek a nedráždí pokožku. Je vhodný pro osoby s citlivou pletí, ekzémy nebo alergiemi. Výborné jsou také jeho termoregulační vlastnosti, v létě krásně chladí a v zimě vás zahřeje. Bambusová viskóza skvěle absorbuje pot a odvádí tak z pokožky vlhkost.
Pokud se józe chcete věnovat pravidelně, je vhodné oblečení důležitým krokem. Mělo by být pohodlné, prodyšné a pružné. Správně zvolený oděv vám dodá zdravé sebevědomí a pocit volnosti.