O bambusu se právem říká, že je příjemný jako kašmír a hladký jako hedvábí. Když jsem hledala vhodný materiál pro kolekci oblečení na jógu materiály jsem testovala přímo na sobě a zaujala mě jedna věc. Třikrát v týdnu chodím ráno cvičit, pak se automaticky převléknu a pracuji z domova. Ve dnech, kdy jsem testovala bambus jsem se příchodu domů nikdy nepřevlékala, bylo mi tak příjemně a pohodlně, že se mi jednoduše nechtělo. Spolu s jednoduchou údržbou výbornými vlastnostmi byla moje volba jasná.

Řekněme si tedy něco více o tomto úžasném materiálu. Bambusové vlákno se získává z dřevitých stébel bambusových trav. Je to velice nenáročná rostlina, která se nachází takřka ve všech klimatických pásmech. Roste velmi rychle, je dobře obnovitelná a na rozdíl od bavlníku potřebuje mnohem méně vody. V místech svého původu má široké každodenní využití. Používá se ve stavebnictví, na výrobu košů, matrací, textilu, je součástí jídelníčku a používá se i v léčitelství. Má přirozené antibakteriální účinky, není nutné při jeho pěstování používat chemické postřiky. Pěstování bambusu nezatěžuje přírodu a je ekologické. Své antibakteriální vlastnosti si zachovává i po zpracování, oblečení není cítit potem a není nutné ho často prát. Šetříme tím vodu, elektrickou energii a chráníme životní prostředí.

Bambusová viskóza má výborné termoregulační vlastnosti, při chladném počasí příjemně hřeje a v teple krásně chladí. Tento materiál absorbuje vodu čtyřikrát více než bavlna, odvádí pot z těla a zaručuje pocit sucha a pohodlí. Na rozdíl od jiných přírodních materiálů rychle schne a proti bavlně nebo lnu není třeba ji žehlit. Ideálně ji po vyprání dáme na pár minut do sušičky na jemný cyklus a potom usušíme na ramínku nebo sušáku. Pokud přeci jen chceme žehlit, stačí bambusu jen nízká teplota.

Jeho vlastnosti působí preventivně proti podráždění pokožky, a proto je vhodný pro osoby s ekzémem, lupénkou nebo alergiemi.

Z naší kolekce bambusového oblečení a jógu budete jistě nadšení.