Už mnoho let hraje jóga v mém životě velmi důležitou roli. Začínala jsem s ní před více než dvaceti lety a od té doby je mou nedílnou součástí. Asi nejvíc mi praktikování jógy pomáhalo v období mateřské dovolené (název dovolená mě dodnes irituje, jako dovolenou si nepředstavuji vstávání pětkrát za noc, vaření, praní a uklízení). Skoro pět let v kuse jsem byla buď těhotná, nebo jsem kojila a moje tělo bylo totálně vyčerpané. Skoro pořád mě bolela záda a každodenní posilování s miminem v náručí tomu rozhodně nepomohlo.

Už si nevzpomínám, co mě tenkrát osvítilo, ale rozhodla jsem, že začnu každý den cvičit jógu. Koupila jsem si podložku, knížku o józe a CD. V té době se mi totiž o online lekcích mohlo jen zdát. Vzhledem k tomu, že jsem měla doma dva prcky a manžela, který chodil z práce pozdě večer, rozhodla jsem se začít cvičit doma. Jakmile bylo trochu klidu (Adámek byl ve školce a Luky spal, tak jednou za půl roku spali oba najednou) rozložila jsem si podložku a věnovala sama sobě aspoň pár minut. Někdy jsem váhala, jestli radši nemýt nádobí nebo nežehlit, ale zdravý rozum naštěstí zvítězil. Během krátké doby jsem přestala mít problémy se zády, lépe jsem spala a nebyla jsem tak nervózní a podrážděná.

S odstupem času si myslím, že mě tenkrát jóga opravdu zachránila, a proto mám pro vás pár tipů na domácí jógovou praxi.


1) Ideální svět versus realita
V ideálním světě bychom všichni měli čas a prostředky chodit pravidelně na lekce jógy ke svému oblíbenému lektorovi. Je to ta nejlepší varianta. Máme dohled někoho zkušeného, kdo nám pomáhá, inspiruje nás, a navíc jsme ve společnosti lidí se stejnými zájmy. Pokud na lekce docházet vzhledem k momentální situaci nemůžeme, není třeba ztrácet hlavu. Na kanálu Youtube je nepřeberné množství videí, mnoho skvělých lektorů pořádá online lekce, anebo si můžeme pustit pěknou hudbu a cvičit podle knížky. Každý určitě najde způsob, který mu nejvíc vyhovuje. Na výběr jsou lekce pro začátečníky, pokročilé, hormonální jóga, krátké lekce na protažení, ranní jóga případně i večerní jóga pro dobré usínání.


2) Nerušit, prosím!
Od malička svoje děti učím, že pokud jdu cvičit, zasloužím si klid bez vyrušování. Teď jsou velcí a jen občas mě zlobí tím, že mi do pokoje, kde cvičím, pustí našeho pejska. Tomu se válení po podložce moc líbí a moje soustředění bere okamžitě za své. Pokud jsou vaše děti ještě malé, využijte čas, když si jdou odpoledne lehnout. Vím, že v domácnosti je vždy co dělat, a možná si radši půjdete taky odpočinout, ale zvažte to. Jóga má úžasné regenerační účinky a vědomé a správné dýchaní vás neuvěřitelně osvěží.


3) Hlavně pravidelně
Říká se, že si člověk osvojí nové návyky po dvou měsících pravidelného cvičení. Někdy skutečně není čas, ale myslím, že deset minut denně najdeme vždycky. Místo sledování televize nebo brouzdání na internetu je lepší si zacvičit. Pokud se nám to nedaří a pár dní přeci jenom vynecháme, není třeba se stresovat, jakmile to jde, ke cvičení se můžeme vrátit.


4) Oáza klidu
Je krásné si vytvořit svůj vlastní jógový koutek. Je to místo s podložkou na jógu, pomůckami a meditačním polštářem, které je jen naše. Můžeme si ho vyzdobit různými soškami, obrázky, stojánkem s vonnými tyčinkami a třeba i květinami. Mít svůj prostor v domě nebo bytě je velmi důležité a vaše praxe jógy tím získá další, nový rozměr.


5) Experimentuj!
Pokud cvičíme pravidelně, postupně se zlepšujeme. Naše tělo se stává pružnější a můžeme zkoušet i ásany, na které jsme si dříve netroufli. Je dobré také zkoušet různé styly jógy, cvičit s pomůckami nebo objevovat nové způsoby meditace. Cvičení vás pak bude ještě více bavit, a hlavně naleznete to, co vám skutečně vyhovuje.