Je dobrou zprávou, že obliba jógy stále roste, a to nejen mezi dospělými, ale také mezi dětmi a teenagery. Rodiče, učitelé a trenéři by měli tento trend co nejvíce využít a přivést děti k prospěšnému pohybu.

Mnoho dětí a dospívajících má málo pohybu a trpí nadváhou. Na rozdíl od generace jejich rodičů a prarodičů netráví dostatek času sportem a pobytem venku. Věnují mnoho času televizi, počítačům a telefonům, což se podepisuje na jejich zdraví a kondici.

Co všechno může praxe jógy ovlivnit a jak na to?

1)Jóga ovlivní chování i školní výkon. Zlepší kondici, soustředění a odolnost proti stresu. Pomáhá také dětem s poruchami učení a ADHD. Podporuje kreativitu a zklidňuje mysl.

2)Mnoho dětí trpí bolestmi zad vlivem nošení těžké školní tašky, jednostranného pohybu nebo špatné chůze. Díky zlepšení dýchání, držení těla, správnému protažení a aktivaci chodidel dochází k rychlému zlepšení těchto potíží.

3)Jděte příkladem. Pokud dítě v rodině vidí zdravý životní styl, stravování a cvičební návyky bude pro něj přirozené chovat se stejným způsobem.

4)Jóga může pomoci zvláště dospívajícím v uvědomění a přijetí vlastního těla. Díky rozvoji sebeovládání a disciplíny je také vhodnou prevencí proti vzniku závislostí a poruch příjmu potravy.

5)Je důležité vést děti k józe nenásilnou formou, začít jen krátkým cvičením nebo protažením v přírodě a postupovat po malých krůčcích.

6)Jóga by měla být pro dítě především zábava. U malých dětí se používají obrázky, zvuky zvířat nebo říkanky. Skvělou pomůckou jsou také kostky nebo karty s jógovými pozicemi.

7)Lektor jógy, který se specializuje na cvičení s dětmi nebo dospívajícími je nejlepší volbou, díky zkušenostem a správnému vedení dokáže vaše dítě nadchnout a cvičení ve skupině pomůže i v nalezení nových kamarádů.

Jóga zlepšuje kondici, spánek a správné dýchání. Děti učí všímavosti, neubližování a rozvíjí jejich fantazii.